2011.12.15. 21:31 garconcalme

1 hét - kritika

Erre a kisfilmre egy barátom hívta fel a figyelmem, néhány nappal ezelőtt.
Egy balhés roma srác egyhetes tengődése a magyar gettóban, 20 percbe sűrítve.

A történet:

Az alig 20 perc terjedelmű kisfilm egy huszas éveiben járó roma fiú (Kristóf) hét napját mutatja be, mindegyik napból néhány perces részletet bemutatva. A hét eseményein keresztül betekintést nyerhetünk a cigányság egy lecsúszott rétegének életmódjába. Kristóf és barátai léhűtők, akik nem riadnak vissza az erősen destruktív magatartástól sem. 
 
Ábrándok ugyan vannak egy jobb, becsületesebb életre, az viszont nem tűnik reális lehetőségnek, hogy a vágyakozás a közeljövőben szándékká manifesztálódjon. Az utolsó napon, a korábban agresszorként fellépő Kristóf az áldozat szerepébe kerül, amit felfoghatunk a karma érvényesülénének vagy egyszerű iróniának.
 
Vádpontok:
 
A zene ízlés dolga, így arról nem formálok véleményt, de a gettósablon Magyarországra húzása - akár a zenén keresztül is - kissé erőltetett. Bár alapvetően rendben volt a minőség, néhány jelenet mégis túl sötétre sikerült. Ebben a szórakozóhelyes jelenet a leggyengébb, néhány dolgot nagyon nehezen lehetett csak kivenni. 
 
Erények:
 
Ezt leszámítva más gondunk nem lehetett a minőséggel, a film hangulata kellőképpen nyomasztó volt, amit az alkalmazott szürkeárnyalat emelt ki. A párbeszédek jól meg voltak írva, a "kipakoltatós" jelenet nagyon autentikus volt. A történetvezetés jól tagolt és pontos. Bár a hangot térmikrofonnal rögzítették, meglepően jól szólt. 
 
Ítélet:
 
Igényes kisfilmről van szó, aminek komoly témája van. Érdemes megnézni:
 
Írta és rendezte: Császi Ádám és Tóth Zoltán Gábor
 
Az amatőr alkotásokhoz nem készítünk külön pontozásos értékelést, mivel az ilyen munkák nem hasonlíthatóak a ráfordított időt, lehetőségeket és anyagiakat tekintve a mozifilmekhez. Felpontozni pedig nem áll szándékunkban az amatőr filmeket, mert a kettős mércével mérés véleményünk szerint nem lenne túl objektív hozzáállás.

2 komment

Címkék: 1 hét


A bejegyzés trackback címe:

https://filmbirak.blog.hu/api/trackback/id/tr593467158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Peetee 2012.02.02. 18:50:25

Én ezt ~5-6éve láttam először, de lehet hogy több is! Akkor is, most is van aktualitása....az a baj.

garconcalme 2012.02.03. 21:51:29

Engem eddig elkerült, de érdemes volt megnézni. Aktualitása pedig sajnos tényleg van.
süti beállítások módosítása