2011.12.05. 00:20 garconcalme

Hannibal - Róma rémálma - kritika

A trekkereknek ismerős lehet a Hannibalt alakító Alexander Siddig, aki a DS9 dokiját formálta meg hét évadon keresztül. Az utolsó Star Trekes szerepe óta eltelt hét év, a fiatal ficsúr doktorból középkorú, deresedő szakállú hadvezér lett, aki Róma elpusztítására szánta el magát.

 
 
A történet:
 
Mivel valószínűleg a legtöbben ismerik a "Hannibal-sztorit", a szokásosnál több spoilert engedtem meg magamnak. Aki mégsem tudja, hogy ki volt az a Hannibal és miként ért véget a Rómával folytatott háborúskodása, ugorja át a következő bekezdést. 
 
Karthágó és Róma ellenségeskedése már régóta tart. A rómaiak hadüzenete után Hannibal Barkasz elhatározta, hogy végleg leszámol Rómával. A film a második pun háború (i.e. 218-201) eseményeit dolgozza fel, melynek kezdetén a karthágói hadvezér merész tervre szánta el magát. Mivel a tengert Róma uralta, úgy döntött, hogy a szárazföldön keresztül indít támadást a Pireneusokon majd az Alpokon keresztül. A hegyen való átkelés megtizedelte a sereget, de az első győzelme (trebiai csata) után Hannibalhoz csatlakozott gall törzsek kiegészítették a létszámot. Hannibal sikert sikerre halmoz, győzelmet arat a trasimenusi és cannaei csatában is, szinte Róma kapujáig jut. A végső győzelmet azonban nem érhette el a külső támogatás hiányának és Róma tudatos "halogató taktikájának" következtében. Zama mellett a rómaiak megsemmisítő vereséget mértek Hannibal seregére, a hadvezér menekülni kényszerült. Halálára csak tizennyolc évvel később került sor (i.e. 183), amikor - a római fogságot elkerülendő - önnön kezével vetett véget az életének.
 
Vádpontok:
 
A legnagyobb hibának azt tartom, hogy a készítők nem tudták határozottan eldönteni, hogy történelmi kalandfilmet vagy dokumentumfilmet akarnak forgatni. Elképzelhető, hogy tudatosan próbálkoztak ezzel a hibrid műfajjal... mindegy is, nem működött. A forgatókönyv elég zsúfolt, túl sok mindent próbáltak 89 percbe préselni. A játékidő nem hosszú, mégis vontatott. A Pireneusokon és Alpokon való átkelést, a második pun háború összes csatáját, az események közti összefüggéseket, a különböző személyek motivációit és Hannibal személyét nem lehet alig másfél óra alatt bemutatni. Feltételezhetően ebből adódott, hogy a jelenetek után jóformán semmilyen hatásszünet nincs. Többször éreztem, hogy szívesen rácsapnék a vágó kezére, amikor lespórolta azokat a másodperceket, amik fontosak lettek volna a megfelelő ráhangolódás szempontjából. Mivel ezt a kérdést meglehetősen funkcionalista felfogásban közelítették meg, a drámai vonalnak nem hagytak elegendő teret. A hasonló megoldásokkal a drámát gyakorlatilag ki is írták filmből, csak nyomokban volt érzékelhető. A narráció nem átgondolt, a film elején domináns szerepe van, később azonban fokozatosan elmarad, esetleg Hannibal gondolataiként adják elő. A narráció nélkülözhető lett volna azért is, mivel semmi olyan többletinformációt nem jelentett, amit - egy jól megírt forgatókönyv esetben - a párbeszéd ne tudott volna kiváltani. A film bosszantó jellegzetessége a jeleneteket elválasztó blokkok jelenléte. Ilyenkor a kép kimerevedik, majd egy fekete háttéren összehúzódik, hogy helyet adjon a szöveges tartalomnak. Ez általában nem több egy mondatnál, szóval kényelmesen elfért volna a képernyő alján is. Arról nem is beszélve, hogy az információs blokkoktól a film szerkezete teljes szétesik, olyan érzetet keltve, mintha ötperces klipekből állna össze. A filmet nem a mozikba szánták, egy BBC megbízásából készült tévéfilmről van szó, ennek megfelelően érződik rajta a költséghatékonyság. A csatajeleneteket kevés statiszta közreműködésével forgatták, így elsősorban a közeli felvételek jellemzőek, amiket hosszútávon nehéz volt élvezni a túlvezérelt kameramozgások miatt.
 
Enyhítő körülmények:
 
Ugyan a film alacsony költségvetésből készült, ennek ellenére a látványra nem lehet komolyabb panasz. A jelmezek korhűre sikeredtek, valamint (amennyire megfigyelhető volt) a csatákban alkalmazott harcmodor is, leszámítva egy-egy tompa gladiussal vagdalkozó rómait. A történeti hűség sem sérült komolyabban, ha eltekintünk néhány - a könnyebb fogyaszthatóság miatt eszközölt - csúsztatástól (nem a történészek a célközönség). Valószínűleg nem Alexander Siddigre esett volna a választásom, ha én osztom a szerepeket, de tévedtem volna. A Deep Space Nine dr. Bashirje hibátlanul formálta meg a karthágói hadvezért, végig autentikus maradt. 
 
Szem előtt tartva, hogy ez nem egy nagy durranásnak szánt hollywoodi szuperprodukció, hanem egy BBC-s esti tévéfilm, úgy vélem, hogy nézhető. Sajnálom, hogy a készítők nem határozták el magukat karakteresen a kalandfilm mellett, úgy talán több pontot adhatnék. Így ez csak 10 / 5
 
Ítélet:    10 / 5
 
IMDB:      10 / 6,8
 

Szólj hozzá!

Címkék: hannibal róma rémálma


A bejegyzés trackback címe:

https://filmbirak.blog.hu/api/trackback/id/tr653437872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása