2011.12.24. 23:47 garconcalme

Hóbarát - kritika

 

A Karácsonyra való tekintettel egy témába vágó családi vígjátékot szenvedtem végig a kedvetekért, fogadjátok szeretettel. Kellemes ünnepeket!

Alapvetően nem szoktam túl sok tartalmi elemet felfedni, most mégis így sikerült. Szerintem ez egy bizonyos szint alatt már nem igazán számít... és ez a film garantáltan szint alatt van. Szóval végig spoiler jön, akit zavar, ne is olvassa tovább.

A történet:

Adott egy tipikus Hallmarkos család. Az apuka (Jack) a siker küszöbén álló zenész, az anyuka (Gabby) gondos háziasszony, a fiú (Charlie) pedig jó tanuló, aki még a zöldségeket is megeszi és úgy néz ki, mint a Kinder csoki reklámarca. Még a szomszédok is rendesek, mindenki szeret mindenkit. Az enyhén szirupos cselekményt az apa váratlan halála töri meg, aki - kapaszkodjatok meg - hóemberként születik újjá.

Vádpontok:

Képzelhetitek, hogy a váratlan haláleset mekkora trauma lehet egy olyan családban, ahol anyuka és kisfia legnagyobb problémája az, hogy az apuka nem ért oda időben a srác hokimeccsére. Egyébként Jack élete lehetősége előtt állt, de hát a hokimeccs, az hokimeccs... A baleset utáni drámától szerencsére megkíméltek minket, ugyanis egy évet ugrottunk az időben. Eddig egyébként - bár elég lapos és sablonos a történet - alapvetően minden rendben, nagy hülyeségek nem történtek. Aztán feltámad az apuka, mint hóember... Így az előbb említett hiányosság pótlásra is került. De miért pont hóember? Mert Jack családneve Frost, Karácsony van és a hóember amúgy is olyan jópofa? Na mindegy, a legnagyobb problémát még csak nem is ez jelenti, inkább, hogy az egész visszatérésnek a világon semmi értelme nincs. Komolyan, inkább csak ártott, mint használt. Hóemberként komplett hülyét csinált saját magából (vagy az emlékéből, ahogy tetszik). Szerencsétlen Charlie-nak pedig komoly erőfeszítésekre volt szüksége, hogy Jack ne olvadjon el az egyre melegebb időben. A kisváros klímája is elég sajátos egyébként: még mindenhol hóhegyek tornyosulnak, de a melegfrontnak köszönhető 20C fokos "kánikulától" már gőzölög az aszfalt, annyira forró. Amikor a magatehetetlen hóember Jack-et sikerült egy hűvös hegytetőre csempészni és már nem fenyegette az olvadás veszélye, úgy döntött, hogy néhány csicsás vizuális effekt kíséretében, pár búcsúszó után mégis inkább eltűnik. Sikeresen feltépte a sebeket, a fiát már komplett hülyének nézi az egész város, amiért rendszeresen egy hóemberrel társalgott, the mission is completed.

A karakter-formálás sablonosabb nehezen lehetett volna, a családtagokról már a történetnél összefoglalásánál írtam. A hokicsapat edzője is tipikus karakter, csapatát évek óta megveri a fő rivális, de most nagyon nyerni szeretne, amit általában ordibálással ad a tíz év körüli srácok tudtára. Charlie főellensége - és egyben - az iskola réme, Rory, akivel már az első percekben epikus hógolyócsatába bonyolódik. Első pillantásra is egyértelmű, hogy Rory a sötét oldalon áll, mivel a haja rendezetlen tincsekben mered az ég felé, halálfejes pulcsit hord és annyira kemény, hogy egy 2,5 méteres hórakásról való leereszkedéshez is snowboard deszkát csatol fel. Persze alapvetően ő se gonosz ám, csak hát apa nélkül nőtt fel és rossz útra tért. A végén azért megtalálja a közös hangot Charlie-val: Rorynak nincs apukája, Charlié pedig ugyebár hóember lett... szóval nincsenek könnyű helyzetben. A párbeszédek fájdalmasan gyengék, Gabby és (a még nem hóember) Jack között általában így végződnek: "-Hiányoztál! -Te is nekem!", "Szeretlek! -Én is téged!" Rory szájából elhangzik a milliónyi filmből ismert fenyegetés: "Ezzel még nincs vége!" Természetesen a hóemberként visszatért Jack viccesnek szánt beszólásai a legkínosabbak: "Ez az én karom... öhm, ágam!", "-Tök profi vagy! -Nem, én hóember vagyok!" , "Öröm, mint a söröm", vagy amikor egy hókotró pár métert taszít rajta: "Kösz' a fuvart!"

Enyhítő körülmények:

Alapvetően egy családi vígjátékról van szó, tehát nem kell túl komolyan venni. A Jack Frost Band egész kellemes zenét szolgáltatott. Az operatőr (egy igazi hollywoodi magyar) Kovács László volt, munkájára nem lehet panasz. 

A film ostobaságánál csak a port.hu-s értékelése lepett meg jobban, a felhasználók szerint ez 8,7 pontos film. Na persze... 

 

Ítélet:             10 / 2,5

IMDB:            10 / 4,7
Tomatometer: 10 / 1,6

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: hóbarát


A bejegyzés trackback címe:

https://filmbirak.blog.hu/api/trackback/id/tr213494151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása